Voortgezet onderwijs

middelbare-scholieren

De Bibliotheek en onderwijs zijn partners met als gezamelijk doel het stimuleren van lezen. Bibliotheek Montferland wil een actieve bijdrage leveren door het aanbieden van een programma voor kinderen van 12-18 jaar. Hierbij staat het lezen centraal.

Het programma bestaat uit:

  • Brugklasbezoeken. In het begin van het nieuwe schooljaar brengen de brugklassen een bezoek aan de bibliotheek waarin wordt uitgelegd hoe de bibliotheek werkt.
  • Biebsearch. Iedere leerling van het Liemers College krijgt met zijn leerlingenpas toegang tot de bibliotheek. Biebsearch helpt leerlingen om hun '21st Century Skills' verder te ontwikkelen. In Biebsearch komen diverse databanken en catalogussen samen, onder meer van de mediatheek van het Liemers College, de Gelderse bibliotheken, de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. De zoekmachine is gekoppeld aan de elektronische leeromgeving van het Liemers College.
  • Klassikaal lenen. Leerlingen van het Symbion komen iedere 3 weken gezamenlijk boeken lenen in de bibliotheek.
  • Read2Me. Dé voorleeswedstrijd voor brugklassers, waarin zij elkaar fragmenten uit jeugdboeken voorlezen. Leerlingen van alle schooltypen kunnen meedoen met deze voorleeswedstrijd die in vier ronden wordt georganiseerd; op school (en in de klas), lokaal in de bibliotheek, provinciaal en tenslotte is er een landelijke finale.
  • Jonge Jury. De Jonge Jury daagt jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs uit om jeugdboeken te lezen en het mooiste boek te kiezen. De auteur van het boek met de meeste stemmen wint uiteindelijk de Prijs van de Jonge Jury. De Jonge Jury sluit naadloos aan op het curriculum en is geschikt voor alle vmbo-, havo- en vwo-leerlingen uit de onderbouw.
  • Boekenweek live! Het scholierenprogramma bij de Boekenweek. Leerlingen bepalen de inhoud van het programma.
  • Nederland leest live! Nederland Leest Live! is een online tv-uitzending voor middelbare scholieren. Scholieren uit het hele land maken creatieve verwerkingsopdrachten bij het boek van Nederland Leest en gaan in de uitzending in gesprek over het boek.
  • Dioraphte Jongerenliteratuurprijs. De jongerenliteratuur komt tot leven bij het stemmen op geselecteerde titels. Jongerenliteratuur is literatuur die jongeren aanspreekt en die ze aan het lezen houdt.
  • Ondersteuning van projecten