Basisonderwijs

Onderwijs

Lezen, leren, informeren...

Bekijk op deze pagina ons aanbod voor het basisonderwijs.

Jaarprogramma 2021-2022

Leerlingen van groep 1 tot en met groep 8 bezoeken de bibliotheek voor groepsbezoeken. In het jaarprogramma staat het aanbod van activiteiten.

Jaarprogramma basisonderwijs 2021-2022

Collectie

We hebben een uitgebreide collectie jeugdboeken waar je als school gebruik van kunt maken. Per betaalde schoolpas kunnen er 15 materialen per keer geleend worden. Je bepaalt zelf het aantal passen.

Themacollecties

Als je op zoek bent naar materialen bij een bepaald thema kun je een selectie laten maken door een bibliotheekmedewerker. Geef bij je verzoek aan wanneer je de boeken nodig hebt en voor welke groep de materialen bestemd zijn.

BoekStart/Boekenpret

Boekstart/Boekenpret is een taalstimuleringsprogramma voor peuters en kleuters. Meer informatie en het aanbod vind je in het jaarprogramma. 

Voorlezen

Bibliotheek Montferland stimuleert voorlezen. Kijk voor activiteiten en tips op de voorleespagina.

Vertelplaten

Om een prentenboek aan een groep kinderen voor te lezen, kun je gebruik maken van vertelplaten. Dat zijn grote afbeeldingen die in een speciaal vertelkastje passen. Het aanbod van de vertelplaten staat in ons jaarprogramma.

Klassikaal lenen

Een bibliotheekpas voor klassikaal lenen is gratis. De passen blijven in de bibliotheek. Om de zes tot acht weken komt iedere groep leesboeken uitkiezen. Leerlingen promoten lezen bij elkaar en leren zelf boeken uitkiezen.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingsproject voor groep 7 en 8. De bibliotheek organiseert de kwartfinale voor de beste voorlezers van de Montferlandse basisscholen. Dit jaar ontvangen alle basisscholen in Nederland een gratis deelnamepakket voor De Nationale Voorleeswedstrijd 2020-2021.

Meer informatie over De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd 2021

Zaterdag 23 januari kwamen de 10 schoolkampioenen van Montferland naar Bibliotheek 's-Heerenberg. Ze namen het tegen elkaar op in de kwartfinale van De Nationale Voorleeswedstrijd.

Bekijk alle voorleesfilmpjes hier

Advisering

Op verzoek geeft een medewerker van de bibliotheek een lezing op school. De lezing kan bijvoorbeeld gaan over mediawijsheid of taalontwikkeling en hoe de bibliotheek daarbij kan helpen.

Vanuit de bibliotheek kun je ondersteuning krijgen bij het saneren en aanvullen van de schoolbibliotheek.

Ook over effectiever gebruik maken van boeken binnen de groep kunnen we informatie geven.

Taalhuis

Bibliotheek Montferland, Gemeente Montferland, het Graafschap College en Welcom werken samen in het Taalhuis. Het Taalhuis Montferland richt zich op de bestrijding van laaggeletterdheid. In de zomer is er een zomerschool voor kinderen van nieuwkomers en kinderen die extra ondersteuning kunnen gebruiken. 

Nieuwsbrief onderwijs

Abonneer je op de digitale nieuwsbrief "Lezen, de mooiste les ooit". Dan ontvang je vier keer per jaar allerlei informatie die betrekking heeft op lezen.

Graag wil ik de nieuwsbrief ontvangen...


Boekentips voor typen kinderen

Wil je weten welke boeken je in kind in groep 7 of 8 kunt aanraden? Kijk dan eens naar de typen kinderen op de website van Leesbevordering in de klas. Er zijn 10 'stereotypetjes' met ieder een tiplijst.

Naar de tiplijsten

Digitaal prentenboek Bliksem!

Werk je met kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren? Met kinderen die helemaal niks hebben met boeken lezen? Speciaal voor die kinderen is er het digitale prentenboek Bliksem! Geschikt voor kinderen tot 12 jaar.

Naar Bliksem! (je moet je aanmelden om het boek te kunnen lezen)

Digitale bronnen jeugd

Via de bibliotheek heb je toegang tot digitale (prenten)boeken en geanimeerde boeken. Kinderen kunnen oefenen voor de vakken van de basisschool en digitaal lezen op hun AVI-niveau.


Voor kinderen die niet zo van lezen houden of moeite met lezen hebben

Makkelijk Lezen Plein

Eén op de tien kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs heeft problemen met lezen en spellen. In de bibliotheek vinden zij boeken en andere media op het Makkelijk Lezen Plein.

Superboek

Lezen is leuk. Maar als je dyslectisch bent of moeite hebt met zien, is het ook best moeilijk. Superboek helpt met speciale collecties voor kinderen en jongeren van 0-18 jaar.

Jeugdbibliotheek - Makkelijk Lezen

Op de site van de Jeugdbibliotheek zijn er makkelijk lezen pagina's voor kinderen van 6-9 en voor kinderen van 9-12 jaar. Met boekentips en meer informatie over dyslexie en dyscalculie.


Boeken voor kinderen die niet zo graag uit zichzelf een boek pakken

Tijgerlezen